Bedrijfsvoeren Gewasbescherming

Op deze pagina vindt u meer informatie over het vakbekwaamheidsbewijs Bedrijfsvoeren Gewasbescherming

Voor wie?

  • Voor bedrijfseigenaren die op een professionele manier gebruik maken van chemische gewasbeschermingsmiddelen en die zijn geboren op of na 1 januari 1996
  • Voor bedrijfseigenaren die op een professionele manier gebruik maken van chemische gewasbeschermingsmiddelen die geboren zijn voor 1 januari 1996 én personeel in dienst hebben die gewasbeschermingshandelingen doen.

Weet u nog niet zeker of dit de licentie is die u nodig heeft? Gebruik dan onze tool.


Welk diploma/examen nodig?

Voor het vakbekwaamheidsbewijs (licentie) Bedrijfsvoeren Gewasbescherming heeft u een certificaat gewasbescherming B (bedrijfsvoeren gewasbescherming – BG) met het crebo nummer C0004 nodig.
Hiervoor moet u examen doen bij een exameninstelling. Om dit examen te kunnen doen moet u in bezit zijn van certificaat gewasbescherming A (uitvoeren gewasbescherming – UG) met het crebo nummer C0003. 

Sommige buitenlandse diploma’s worden ook erkend. Voor mensen met een niet-Nederlands diploma geldt tevens dat de houder van de licentie de Nederlandse taal beheerst, op een zodanig niveau dat voorschriften op etiketten van gewasbeschermingsmiddelen en biociden en andere voor de toepassing van de wet geldende voorschriften begrepen en uitgevoerd kunnen worden. Kijk hier voor de lijst met geldige diploma’s.


Wat is nodig voor licentieverlenging?

Voor het verlengen van uw vakbekwaamheidsbewijs Bedrijfsvoeren Gewasbescherming dient u 4 kennisbijeenkomsten te volgen. U kiest hiervoor:

  • 1 met het thema ‘Veiligheid en Techniek’ in een fysieke bijeenkomst (geen webinar of online cursus)
  • 1 met het thema ‘Teelt’
  • 2 met een thema naar keuze (Teelt of Veiligheid en Techniek)

LET OP: Vanaf 1 augustus 2024 is het verplicht voor licentiehouders om minimaal één fysieke bijeenkomst Veiligheid en Techniek te volgen voor de verlenging van het vakbekwaamheidsbewijs Gewasbescherming (ook wel spuitlicentie genoemd). Dit geldt voor zowel de vakbekwaamheidsbewijzen ‘Uitvoeren’, ‘Bedrijfsvoeren’ als ‘Adviseren”.

In de regeling Gewasbeschermingsmiddelen en biociden vindt u de wettelijke basis voor deze licentie. In het examendocument Gewasbescherming is dit verder uitgewerkt.