Heeft u een vraag? Kijk dan eens bij de meest gestelde vragen (FAQ)

Of zoek op trefwoorden

FAQ

Knaagdierbeheersing

Er zijn vele manieren om knaagdieren te beheersen. Als niets meer helpt, kunt u chemische middelen inzetten.

Knaagdieren zoals muizen en ratten kunnen een lastig probleem vormen op uw (agrarische) bedrijf. Ze knagen aan alles wat los en vast zit en verspreiden ziektes.

Wanneer u knaagdieren wilt beheersen met professionele chemische bestrijdingsmiddelen (anti-coagulantia), heeft u een licentie knaagdierbeheersing (KBA) nodig.

Binnen of buiten?

Knaagdierbeheersing op agrarische bedrijven valt tot op heden uiteen in twee delen: binnen bedrijfsgebouwen en buiten bedrijfsgebouwen. KBA geldt alleen voor binnen. KBA-GB geldt voor zowel binnen als buiten bedrijfsgebouwen. Als u op uw bedrijf buiten gebruiksgebouwen, anticoagulantia wilt toepassen, dan moet uw bedrijf ook gecertificeerd zijn door het Keurmerk Plaagdier Management Bedrijven (KPMB).

Heeft u al een licentie gewasbescherming? Dan kunt u een kennisbijeenkomst met het thema 'KBA' volgen. Hiermee beschikt u over een licentie KBA.

In de brochure Knaagdierbeheersing kunt u lezen welke licentie u nodig heeft.

Let op

Vanaf 2022 gaat het CTGB de toelatingen voor anti-coagulantia wijzigen. Voor steeds minder middelen is dan de licentie KBA toereikend. Geleidelijk aan zal voor steeds meer middelen gaan gelden dat de licentie KBA-GB noodzakelijk is.

De verwachting is dat per 2026 de licentie KBA voor geen enkel middel toereikend is

Meer informatie over knaagdieren en knaagdierbeheersing in het kennisdosier op Groen Kennisnet.

Snel naar: