Heeft u een vraag? Kijk dan eens bij de meest gestelde vragen (FAQ)

Of zoek op trefwoorden

FAQ

Knaagdierbeheersing

Er zijn vele manieren om knaagdieren te beheersen. Als niets meer helpt, kunt u chemische middelen inzetten.

Knaagdieren zoals muizen en ratten kunnen een lastig probleem vormen op uw (agrarische) bedrijf. Ze knagen aan alles wat los en vast zit en verspreiden ziektes.

Wanneer u knaagdieren wilt beheersen met professionele chemische bestrijdingsmiddelen (anti-coagulantia), heeft u een licentie knaagdierbeheersing (KBA) nodig.

Binnen of buiten?

Knaagdierbeheersing op agrarische bedrijven valt tot op heden uiteen in twee delen: binnen bedrijfsgebouwen en buiten bedrijfsgebouwen. KBA geldt alleen voor binnen. KBA-GB geldt voor zowel binnen als buiten bedrijfsgebouwen. Als u op uw bedrijf buiten gebruiksgebouwen, anticoagulantia wilt toepassen, dan moet uw bedrijf ook gecertificeerd zijn door het Keurmerk Plaagdier Management Bedrijven (KPMB).

Heeft u al een licentie gewasbescherming? Dan kunt u een kennisbijeenkomst met het thema 'KBA' volgen. Hiermee beschikt u over een licentie KBA.

In de brochure Knaagdierbeheersing kunt u lezen welke licentie u nodig heeft.

Let op

Vanaf 1 januari 2023 zullen de licenties KBA en KBA-GB niet meer bruikbaar zijn. Bij de toelating van middelen stelt het CTGB per 1 januari 2023 nieuwe eisen aan bedrijven en toepassers van rodenticiden.

Leidend in de knaagdierbeheersing is de IPM aanpak. Voor het uiteindelijke gebruik van de rodenticiden dient zowel de agrarier als het bedrijf gecertificeerd te zijn.

In het gebruiksvoorschrift van het de rodenticide staat aangegeven of het IPM-systeem gevolgd moet worden.

Snel naar: