Veranderingen voor vakbekwaamheidshouders Gewasbescherming

Nieuws 12 juli 2024

Om in de toekomst een betrouwbare dienstverlening te kunnen blijven garanderen passen wij onze administratieve omgeving aan. Dit heeft consequenties voor onze 60.000 accounthouders die gewasbeschermingsmiddelen toepassen, distribueren of hierin adviseren. Gelijktijdig met deze overgang is een aantal verduidelijkingen doorgevoerd in de spelregels rondom het verlengen van de vakbekwaamheidsbewijzen. Dit heeft gevolgen voor de wijze waarop onze deelnemers hun vakbekwaamheidsbewijs kunt verlengen.

Nieuwe gebruikersnaam

Een nieuwe omgeving betekent dat elke vakbekwaamheidshouder in de komende twee weken een mail ontvangt met een nieuwe gebruikersnaam. Via de website van erkenningen.nl is dan een eigen wachtwoord aan te maken. Na het succesvol inloggen kan een deelnemer zijn eigen gegevens inzien, de voortgang bekijken van het aantal gevolgde bijeenkomsten, maar ook andere behaalde kwalificaties inzien die via de stichting worden beheerd.

Bevriezingsperiode

Ter voorbereiding op deze migratie zijn de systemen vanaf 15 juli gedurende twee weken bevroren. Gebruikers kunnen wel de bestaande gegevens inzien, maar geen nieuwe deelnames aan kennisbijeenkomsten toevoegen of nieuw kennisaanbod aanmaken. Deelname aan in deze periode gevolgde bijeenkomsten worden na 5 augustus verwerkt.

De huidige Erkenningen-app komt te vervallen. Deze blijft voorlopig nog wel in de lucht om informatie te raadplegen. Vanaf 15 juli 2024 wordt hieraan echter geen nieuwe informatie meer toegevoegd.

Verplichte fysieke bijeenkomst

Vanaf 1 augustus 2024 is het verplicht voor licentiehouders om één van de vier punten voor de verlenging van het vakbekwaamheidsbewijs Gewasbescherming (ook wel spuitlicentie genoemd) te halen via een fysieke bijeenkomst. Het gaat hier specifiek om een punt voor Veiligheid en Techniek (V&T), zowel voor ‘Uitvoeren’ als ‘Bedrijfsvoeren’.

De wijziging van de regelgeving houdt in dat één van de vier punten voor verlenging moet voortkomen uit het volgen van een fysieke kennisbijeenkomst met ‘veilig werken’ als onderwerp. Hiermee denkt de overheid te borgen dat de licentiehouder op de hoogte blijft van de meest recente ontwikkelingen en dat de opgedane kennis paraat blijft. Dit betekent dat er altijd een fysieke veiligheidsbijeenkomst gevolgd moet zijn voor verlenging van de vakbekwaamheidsbewijzen ‘Uitvoeren’ en ‘Bedrijfsvoeren’ gewasbescherming.

Een deel van deze fysieke bijeenkomst moet aandacht besteden aan het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (denk aan filters checken of het vervangen van een filter bij een volgelaatsmasker), het op de juiste wijze vullen van de tank en voorlichting of toelichting bij vragen van passanten, omwonenden of buren.

Een licentiehouder die op 1 augustus 2024 nog niet alle punten behaald heeft voor de verlenging van diens huidige licentie moet sowieso een fysieke bijeenkomst V&T volgen. Alle kennisaanbieders zijn hierover geïnformeerd en hebben hun kennisaanbod hierop aangepast.

Wijziging in keuze te volgen kennisbijeenkomsten Uitvoeren en Bedrijfsvoeren Gewasbescherming

Vanaf 1 augustus vervalt de mogelijkheid om voor een verlengingspunt UG of BG een bijeenkomst te volgen met het thema ‘Transport en Opslag’. Deze zijn vooral gericht op de licentie ‘Distribueren’ en sluiten daarmee onvoldoende aan op de uitvoeringspraktijk.

Vakbekwaamheidsbewijs Adviseren Gewasbescherming

Om deze licentie te verlengen dient men 5 bijeenkomsten te volgen. Per 1 april 2025 worden er eisen aan de thema’s van de 5 bijeenkomsten gesteld. Men moet naast één bijeenkomst per thema ook een fysieke bijeenkomst Veiligheid en Techniek en een Teelt bijeenkomst volgen. Hiermee ligt vast uit welke onderwerpen een bijeenkomst moet worden gevolgd.