Veel gestelde vragen
Algemeen
Voor dit vraagstuk zijn de artikel 73 en artikel 77 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen van kracht.
Er mag alleen geleverd worden aan een klant die een geldig bewijs van vakbekwaamheid bezit. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de handelaar.
Dit kan aangetoond worden met het pasje. Daarop staat echter geen foto, de handelaar kan/mag om een identiteitsbewijs vragen. Daarin voorziet artikel 77 waarop de handelaar zich kan beroepen.
In de regelgeving staat niet dat dit elke keer moet. De handelaar kan, eenmaal gecontroleerd, een register bijhouden waarin staat tot wanneer een pas geldig is en hoeft zich dan in principe niet iedere keer opnieuw te legitimeren en/of Vakbekwaamheidsbewijs te laten zien.
Mijn pas is verloren of kapot gegaan en ik wil graag een nieuwe aanvragen. Dat kan via het aanvraagformulier op de contactpagina.
U kunt ook online aantonen dat u over een Vakbekwaamheidsbewijs beschikt. Zet de link naar uw inlogpagina als bladwijzer op uw telefoon.
In de Regeling Gewasbeschermingsmiddelen en biociden is geen respijtmogelijkheid opgenomen om het vakbekwaamheidsbewijs Gewasbescherming dat is verlopen opnieuw te kunnen verlengen. Ook niet in uw bijzondere situatie. De enige mogelijkheid die resteert is opnieuw examen af te leggen. Het spijt ons zeer dat dit het antwoord is op deze vraag, maar kunnen hier niets aan veranderen.
Op deze website worden de verschillende vakbekwaamheidsbewijzen ook wel spuitlicenties genoemd toegelicht. De vakbekwaamheidsbewijzen zijn gestapeld. Dat betekent, dat als u een hoger vakbewkaamheidsbewijs heeft, u hiermee ook de werkzaamheden van het lagere vakbewkaamheidsbewijs kunt uitvoeren. Hierdoor hoeft u alleen maar het hoogste vakbewkaamheidsbewijs te onderhouden door het volgen van verlengingsbijeenkomsten.
De APP van Bureau Erkenningen is NOG beschikbaar op IOS en Android. De gegevens zijn bijgewerkt tot 15-07-2024. Voor actuele gegevens gaat u naar Mijn Groene Erkenningen. U kunt deze pagina als bladwijzer opslaan op uw telefoon. Zo heeft u uw gegevens altijd bij de hand.
Onze website werkt het meest optimaal in Google Chrome.
Voor personen met een niet-Nederlands diploma geldt dat zij volledig voldoen aan de inhoudelijke diploma-eisen.
Daarnaast beheerst de houder van een vakbekwaamheidsbewijs de Nederlandse taal op een zodanig niveau, dat voorschriften op etiketten van gewasbeschermingsmiddelen en biociden en andere voor de toepassing van de wet geldende voorschriften begrepen en uitgevoerd kunnen worden. (Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden: H5, Art 19-3, van 5 september 2007; Staatsblad 2007 – 334).
De kosten van een eventuele taaltoets komen voor rekening van de aanvrager.
Ons bankrekeningnummer (IBAN) is NL27 RABO 0387 0446 04 t.n.v. Stichting Groene Erkenningen
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) beantwoordt uw vragen. U kunt kijken op de website rvo.nl. U kunt bellen met het telefoonnummer voor particulieren 088-042 47 47. Bedrijven bellen met 088-042 42 42. U kunt ook vanuit het buitenland bellen; dan kiest u: +31 70 379 80 00. Let op: Dit nummer is niet gratis; hiervoor geldt het buitenlandtarief. Of check RVO.nl voor andere contactmogelijkheden.
Zie hiervoor onze brochures op de site. De vakbekwaamheidsbewijzen zijn gestapeld. Dat betekent, dat als u een hogere licentie heeft, u hiermee ook de werkzaamheden van de lagere vakbekwaamheidsbewijzen mag uitvoeren. Hierdoor hoeft u alleen maar de hoogste licentie te onderhouden door het volgen van verlengingsbijeenkomsten.
Alle vragen
Mijn pas is verloren of kapot gegaan en ik wil graag een nieuwe aanvragen. Dat kan via het aanvraagformulier op de contactpagina.
U kunt ook online aantonen dat u over een Vakbekwaamheidsbewijs beschikt. Zet de link naar uw inlogpagina als bladwijzer op uw telefoon.
In de Regeling Gewasbeschermingsmiddelen en biociden is geen respijtmogelijkheid opgenomen om het vakbekwaamheidsbewijs Gewasbescherming dat is verlopen opnieuw te kunnen verlengen. Ook niet in uw bijzondere situatie. De enige mogelijkheid die resteert is opnieuw examen af te leggen. Het spijt ons zeer dat dit het antwoord is op deze vraag, maar kunnen hier niets aan veranderen.
Nee. Een instructeur moet in het bezit zijn van een vakbekwaamheidsbewijs.
Een veiligheidsinstructie is nodig voor de onderstaande, verschillende handelingen. Let op: Voor elke handeling is een aparte instructie nodig!
- Het bedienen van een volledig gesloten zaadcoatingsmachine.
- Het in een laboratorium ten behoeve van plantaardige weefselkweek in vitro gebruiken of voorhanden hebben van gewasbeschermingsmiddelen die volgens de desbetreffende toelating zijn bestemd om de levensprocessen van planten te beïnvloeden.
- Het bestrijden van aardappelopslag door middel van een gewasbeschermingsmiddel op basis van de werkzame stof glyfosaat door middel van handapparatuur, voor zover de apparatuur is gevuld door een andere persoon die beschikt over een bewijs van vakbekwaamheid Uitvoeren of Bedrijfsvoeren gewasbescherming als bedoeld in artikel 6.3, derde en vierde lid.
- Het doden van ongewenste planten met handapparatuur gevuld met een gewasbeschermingsmiddel op basis van de werkzame stof glyfosaat bij de selectie van bolgewassen en andere planten ten behoeve van veredeling, voor zover de apparatuur is gevuld dient u door een andere persoon die beschikt over een bewijs van vakbekwaamheid Uitvoeren of Bedrijfsvoeren gewasbescherming als bedoeld in artikel 6.3, derde en vierde lid.
- Pleksgewijze onkruidbestrijding met handapparatuur gevuld met een gewasbeschermingsmiddel op basis van de werkzame stof glyfosaat in gewassen en natuurgebieden, voor zover de apparatuur is gevuld door een andere persoon die beschikt over een bewijs van vakbekwaamheid Uitvoeren of Bedrijfsvoeren gewasbescherming als bedoeld in artikel 6.3, derde en vierde lid;
- Pleksgewijze onkruidbestrijding met handbediende slangen voorzien van spuitdop en afschermkap verbonden aan een trekker met spuittank gevuld met een gewasbeschermingsmiddel op basis van de werkzame stof glyfosaat in gewassen, voor zover de spuittank is gevuld door een andere persoon die beschikt over een bewijs van vakbekwaamheid Uitvoeren of Bedrijfsvoeren gewasbescherming als bedoeld in artikel 6.3, derde en vierde lid;
- Stobbebehandeling met handapparatuur gevuld met een gewasbeschermingsmiddel op basis van de werkzame stof glyfosaat in gewassen en natuurgebieden, voor zover de apparatuur is gevuld door een andere persoon die beschikt over een bewijs van vakbekwaamheid Uitvoeren of Bedrijfsvoeren gewasbescherming als bedoeld in artikel 6.3, derde en vierde lid;
- Toepassing van bewortelingspoeders op basis van indolylboterzuur;
- Het uithangen van dispensers met middelen op basis van feromonen voor feromoonverwarring in fruitteeltgewassen.
- Het insmeren van stammen met middelen op basis van kwartszand voor wildafweer in fruitteeltgewassen.
- Het vullen van bewaarbakken voor na de oogst van snijbloemen met een gebruiksklare oplossing naoogst toedienen van houdbaarheidsmiddelen aan bewaarbakken met snijbloemen met uitzondering van middelen met gevaarsymbool Xn schadelijk, voor zover de oplossing is bereid door een andere persoon die beschikt over een bewijs van vakbekwaamheid Uitvoeren of Bedrijfsvoeren gewasbescherming als bedoeld in artikel 6.3, derde en vierde lid.
- Het poten van aardappels met een trekker en aardappelpootmachine waarbij via poederdoseer-apparatuur middel(en) op basis van pencycuron worden toegediend tegen Rhizoctonia, voor zover de poederdoseerapparatuur is gevuld door een andere persoon die beschikt over een bewijs van vakbekwaamheid Uitvoeren of Bedrijfsvoeren gewasbescherming als bedoeld in artikel 6.3, derde en vierde lid.
- Het bedienen van een machine voor fytodrip in uitgangsmateriaal, voor zover de machine is gevuld door een andere persoon die beschikt over een bewijs van vakbekwaamheid Uitvoeren of Bedrijfsvoeren gewasbescherming als bedoeld in artikel 6.3, derde en vierde lid.
Ja, dat mag. Hiervoor geldt wél dat de instructie nog geldig is en over het te behandelen onderwerp gaat.
De veiligheidsinstructie vraagt u aan bij Bureau Erkenningen. De instructies hiervoor staan op de pagina Veiligheidsinstructie. Onder de tab Documenten vind u de beschikbare sjablonen.
Voor de werknemer die geen vakbekwaamheidsbewijs heeft.
Een veiligheidsinstructie is een door Bureau Erkenningen goedgekeurd plan, om werknemers te instrueren voor het uitvoeren van één bepaalde handeling. De goedgekeurde handelingen zijn voorgeschreven in de Regeling gewasbescherming en biociden.
De veiligheidsinstructie wordt gegeven door een medewerker van het bedrijf die in het bezit is van een vakbekwaamheidsbewijs Gewasbescherming.
Aanvragen van een Duits vakbekwaamheidsbewijs gaat via de regionale Landwirtschaftskammer. Het Nederlandse UG of BG komt overeen met het Duitse “Sachkundenachweis”. Mogelijk zijn er per deelstaat verschillende administratieve procedures.
Andersom kunt u op basis van het “Sachkundenachweis” een Nederlands vakbekwaamheidsbewijs aanvragen. De ingangsdatum is dan de startdatum van het “Sachkundenachweis”. Opvolgende vakbekwaamheidsbewijzen worden aangevraagd op basis van de Duitse nascholing “Bescheinigung-> Nachweis über die Teilnahme an einer Fort- onder Weiterbildungsmassnahme zur Sachkunde im Pflanzenschutz”.
U heeft een vakbekwaamheidsbewijs (spuitlicentie) nodig voor het toepassen of op voorraad hebben van middelen die zijn toegelaten voor professioneel gebruik.
Middelen toegelaten voor niet-professioneel gebruik mogen zonder vakbewkaamheidsbewijs (spuitlicentieamheid) worden toegepast volgens het voorgeschreven wettelijk gebruiksvoorschrift. Dit geldt dus zowel voor boeren als burgers.
Licentie aanvragen
In de Regeling Gewasbeschermingsmiddelen en biociden is geen respijtmogelijkheid opgenomen om het vakbekwaamheidsbewijs Gewasbescherming dat is verlopen opnieuw te kunnen verlengen. Ook niet in uw bijzondere situatie. De enige mogelijkheid die resteert is opnieuw examen af te leggen. Het spijt ons zeer dat dit het antwoord is op deze vraag, maar kunnen hier niets aan veranderen.
U kunt met erkende buitenlandse diploma’s een Nederlands Vakbekwaamheidsbewijs (Licentie) Gewasbescherming aanvragen. Op de pagina Aanvragen staat de instructie vermeld.
Op de pagina Geldige diploma’s staan de bij ons reeds bekend diploma’s vermeld.
Als u beschikt over de licentie Bedrijfsvoeren Gewasbescherming kunt aanvullend examen doen. U kunt een certificaat Adviseren Gewasbescherming behalen op een erkende HBO-exameninstelling.
Volg nadat u geslaagd bent de instructie op de pagina licentie aanvragen.
U doet opnieuw examen voor het certificaat Gewasbescherming A en B. Nadat u beide examens heeft behaald, heeft u recht op de licentie Bedrijfsvoeren gewasbescherming.
Regels
Voor dit vraagstuk zijn de artikel 73 en artikel 77 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen van kracht.
Er mag alleen geleverd worden aan een klant die een geldig bewijs van vakbekwaamheid bezit. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de handelaar.
Dit kan aangetoond worden met het pasje. Daarop staat echter geen foto, de handelaar kan/mag om een identiteitsbewijs vragen. Daarin voorziet artikel 77 waarop de handelaar zich kan beroepen.
In de regelgeving staat niet dat dit elke keer moet. De handelaar kan, eenmaal gecontroleerd, een register bijhouden waarin staat tot wanneer een pas geldig is en hoeft zich dan in principe niet iedere keer opnieuw te legitimeren en/of Vakbekwaamheidsbewijs te laten zien.
Ook een zaadcoatingsmachine moet bijgevuld worden met gewasbeschermingsmiddel. Dat mag alleen door een medewerker met Uitvoeren gewasbescherming of Bedrijfsvoeren.
De werknemer met de veiligheidsinstructie voor werken met een volledig gesloten zaadcoatingsmachine mag niet met het middel in aanraking komen.
Er is sprake van een “volledige gesloten zaadcoatingsmachine” indien er geen delen van het gebruikte gewasbeschermingsmiddel ongecontroleerd buiten de zaadcoatingsmachine komen. De werknemer met veiligheidsinstructie komt zo niet in aanraking met het gewasbeschermingsmiddel.
Dit mag uitsluitend wanneer u dat doet volgens de richtlijnen die op het etiket staan.
Ja, maar alleen op voorwaarde dat u dit doet volgens de richtlijnen die op het etiket staan.
Toepassen gewasbeschermingsmiddelen
Wie geen vakbewkaamheidsbewijs bezit, mag alleen niet-professionele middelen kopen, die uitsluitend mogen worden gebruikt voor wat er op het etiket staat.
Dit is meestal niet toegestaan. U mag het middel alleen gebruiken voor de toepassingen die op het etiket staan.
Ja, maar alleen op voorwaarde dat u dit doet volgens de richtlijnen die op het etiket staan.
Vakbekwaamheidsbewijzen
Voor dit vraagstuk zijn de artikel 73 en artikel 77 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen van kracht.
Er mag alleen geleverd worden aan een klant die een geldig bewijs van vakbekwaamheid bezit. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de handelaar.
Dit kan aangetoond worden met het pasje. Daarop staat echter geen foto, de handelaar kan/mag om een identiteitsbewijs vragen. Daarin voorziet artikel 77 waarop de handelaar zich kan beroepen.
In de regelgeving staat niet dat dit elke keer moet. De handelaar kan, eenmaal gecontroleerd, een register bijhouden waarin staat tot wanneer een pas geldig is en hoeft zich dan in principe niet iedere keer opnieuw te legitimeren en/of Vakbekwaamheidsbewijs te laten zien.
Mijn pas is verloren of kapot gegaan en ik wil graag een nieuwe aanvragen. Dat kan via het aanvraagformulier op de contactpagina.
U kunt ook online aantonen dat u over een Vakbekwaamheidsbewijs beschikt. Zet de link naar uw inlogpagina als bladwijzer op uw telefoon.
In de Regeling Gewasbeschermingsmiddelen en biociden is geen respijtmogelijkheid opgenomen om het vakbekwaamheidsbewijs Gewasbescherming dat is verlopen opnieuw te kunnen verlengen. Ook niet in uw bijzondere situatie. De enige mogelijkheid die resteert is opnieuw examen af te leggen. Het spijt ons zeer dat dit het antwoord is op deze vraag, maar kunnen hier niets aan veranderen.
Aanvragen van een Duits vakbekwaamheidsbewijs gaat via de regionale Landwirtschaftskammer. Het Nederlandse UG of BG komt overeen met het Duitse “Sachkundenachweis”. Mogelijk zijn er per deelstaat verschillende administratieve procedures.
Andersom kunt u op basis van het “Sachkundenachweis” een Nederlands vakbekwaamheidsbewijs aanvragen. De ingangsdatum is dan de startdatum van het “Sachkundenachweis”. Opvolgende vakbekwaamheidsbewijzen worden aangevraagd op basis van de Duitse nascholing “Bescheinigung-> Nachweis über die Teilnahme an einer Fort- onder Weiterbildungsmassnahme zur Sachkunde im Pflanzenschutz”.
U heeft een vakbekwaamheidsbewijs (spuitlicentie) nodig voor het toepassen of op voorraad hebben van middelen die zijn toegelaten voor professioneel gebruik.
Middelen toegelaten voor niet-professioneel gebruik mogen zonder vakbewkaamheidsbewijs (spuitlicentieamheid) worden toegepast volgens het voorgeschreven wettelijk gebruiksvoorschrift. Dit geldt dus zowel voor boeren als burgers.
Op deze website worden de verschillende vakbekwaamheidsbewijzen ook wel spuitlicenties genoemd toegelicht. De vakbekwaamheidsbewijzen zijn gestapeld. Dat betekent, dat als u een hoger vakbewkaamheidsbewijs heeft, u hiermee ook de werkzaamheden van het lagere vakbewkaamheidsbewijs kunt uitvoeren. Hierdoor hoeft u alleen maar het hoogste vakbewkaamheidsbewijs te onderhouden door het volgen van verlengingsbijeenkomsten.
U moet opnieuw examen doen voor het certificaat Gewasbescherming A en B. Nadat u beide examens heeft behaald, heeft u recht op het vakbekwaamheidsbewijs Bedrijfsvoeren gewasbescherming.
Nee, dat is niet nodig. De vakbewkaamheidsbewijzen gewasbescherming zijn gestapeld. Met het hoogste niveau (Adviseren) kunt u ook de taken/werkzaamheden doen die u met Uitvoeren gewasbescherming en Bedrijfsvoeren gewasbescherming kunt.
Heeft u het vakbewkaamheidsbewijs Adviseren gewasbescherming verkregen in de overgangsperiode op basis van uw vakbekwaamheidsbewijs Bedrijfsvoeren gewasbescherming?
Dan kunt u verlagen nadat u het vakbewkaamheidsbewijs Adviseren gewasbescherming één keer heeft verlengd (u heeft voldoende bijeenkomsten gevolgd voor verlenging en u heeft een nieuw licentienummer gekregen).
Heeft u het vakbekwaamheidsbewijs Adviseren verkregen door het behalen van de Module Adviseren op het HBO?
Dan kunt u uw vakbekwaamheidsbewijs Adviseren gewasbescherming verlagen naar Bedrijfsvoeren gewasbescherming.
Wie geen vakbewkaamheidsbewijs bezit, mag alleen niet-professionele middelen kopen, die uitsluitend mogen worden gebruikt voor wat er op het etiket staat.
Veiligheidsinstructie
Nee. Een instructeur moet in het bezit zijn van een vakbekwaamheidsbewijs.
Een veiligheidsinstructie is nodig voor de onderstaande, verschillende handelingen. Let op: Voor elke handeling is een aparte instructie nodig!
- Het bedienen van een volledig gesloten zaadcoatingsmachine.
- Het in een laboratorium ten behoeve van plantaardige weefselkweek in vitro gebruiken of voorhanden hebben van gewasbeschermingsmiddelen die volgens de desbetreffende toelating zijn bestemd om de levensprocessen van planten te beïnvloeden.
- Het bestrijden van aardappelopslag door middel van een gewasbeschermingsmiddel op basis van de werkzame stof glyfosaat door middel van handapparatuur, voor zover de apparatuur is gevuld door een andere persoon die beschikt over een bewijs van vakbekwaamheid Uitvoeren of Bedrijfsvoeren gewasbescherming als bedoeld in artikel 6.3, derde en vierde lid.
- Het doden van ongewenste planten met handapparatuur gevuld met een gewasbeschermingsmiddel op basis van de werkzame stof glyfosaat bij de selectie van bolgewassen en andere planten ten behoeve van veredeling, voor zover de apparatuur is gevuld dient u door een andere persoon die beschikt over een bewijs van vakbekwaamheid Uitvoeren of Bedrijfsvoeren gewasbescherming als bedoeld in artikel 6.3, derde en vierde lid.
- Pleksgewijze onkruidbestrijding met handapparatuur gevuld met een gewasbeschermingsmiddel op basis van de werkzame stof glyfosaat in gewassen en natuurgebieden, voor zover de apparatuur is gevuld door een andere persoon die beschikt over een bewijs van vakbekwaamheid Uitvoeren of Bedrijfsvoeren gewasbescherming als bedoeld in artikel 6.3, derde en vierde lid;
- Pleksgewijze onkruidbestrijding met handbediende slangen voorzien van spuitdop en afschermkap verbonden aan een trekker met spuittank gevuld met een gewasbeschermingsmiddel op basis van de werkzame stof glyfosaat in gewassen, voor zover de spuittank is gevuld door een andere persoon die beschikt over een bewijs van vakbekwaamheid Uitvoeren of Bedrijfsvoeren gewasbescherming als bedoeld in artikel 6.3, derde en vierde lid;
- Stobbebehandeling met handapparatuur gevuld met een gewasbeschermingsmiddel op basis van de werkzame stof glyfosaat in gewassen en natuurgebieden, voor zover de apparatuur is gevuld door een andere persoon die beschikt over een bewijs van vakbekwaamheid Uitvoeren of Bedrijfsvoeren gewasbescherming als bedoeld in artikel 6.3, derde en vierde lid;
- Toepassing van bewortelingspoeders op basis van indolylboterzuur;
- Het uithangen van dispensers met middelen op basis van feromonen voor feromoonverwarring in fruitteeltgewassen.
- Het insmeren van stammen met middelen op basis van kwartszand voor wildafweer in fruitteeltgewassen.
- Het vullen van bewaarbakken voor na de oogst van snijbloemen met een gebruiksklare oplossing naoogst toedienen van houdbaarheidsmiddelen aan bewaarbakken met snijbloemen met uitzondering van middelen met gevaarsymbool Xn schadelijk, voor zover de oplossing is bereid door een andere persoon die beschikt over een bewijs van vakbekwaamheid Uitvoeren of Bedrijfsvoeren gewasbescherming als bedoeld in artikel 6.3, derde en vierde lid.
- Het poten van aardappels met een trekker en aardappelpootmachine waarbij via poederdoseer-apparatuur middel(en) op basis van pencycuron worden toegediend tegen Rhizoctonia, voor zover de poederdoseerapparatuur is gevuld door een andere persoon die beschikt over een bewijs van vakbekwaamheid Uitvoeren of Bedrijfsvoeren gewasbescherming als bedoeld in artikel 6.3, derde en vierde lid.
- Het bedienen van een machine voor fytodrip in uitgangsmateriaal, voor zover de machine is gevuld door een andere persoon die beschikt over een bewijs van vakbekwaamheid Uitvoeren of Bedrijfsvoeren gewasbescherming als bedoeld in artikel 6.3, derde en vierde lid.
Ja, dat mag. Hiervoor geldt wél dat de instructie nog geldig is en over het te behandelen onderwerp gaat.
De veiligheidsinstructie vraagt u aan bij Bureau Erkenningen. De instructies hiervoor staan op de pagina Veiligheidsinstructie. Onder de tab Documenten vind u de beschikbare sjablonen.
Voor de werknemer die geen vakbekwaamheidsbewijs heeft.
Een veiligheidsinstructie is een door Bureau Erkenningen goedgekeurd plan, om werknemers te instrueren voor het uitvoeren van één bepaalde handeling. De goedgekeurde handelingen zijn voorgeschreven in de Regeling gewasbescherming en biociden.
De veiligheidsinstructie wordt gegeven door een medewerker van het bedrijf die in het bezit is van een vakbekwaamheidsbewijs Gewasbescherming.